租房买房买生意上iU91
楼主: SunnyChow

中国朋友

[复制链接]   [推荐给好友]
Post by SunnyChow;2205983
是噢﹗跟太太商量一下先。

再不去就结束了哦!!:confused:

人急生智。
其實也幫唔到你乜野忙。真係過意唔去﹗
Post by ireneho;2206071
thanks Sunny's advice....you remind me then I can find someone open the door to take back my key during their office hours, otherwise my husband can have 1 day-off. Sorry to disturb you during your working time. You look like so fast in this period.
Happy Easter!!!

聽說﹐十多二十年前這裡是有唐人街的﹕大概是在 rue st-Joseph 吧﹗
何時﹖何日﹖唐人街會否重現在Quebec city 呢﹖

望係咁望喇,如果日後多多華人移民來此,也許有希望

講真﹔這一排我在金山也見到好多新面孔 ( 全部是講國語的 )。
今日又八掛問了一戶人家﹐他們是來自廣西XX (忘記了 :p )
老實講﹐我的國語比以前好左好多﹐估唔到在加拿大improve國語。令我喜出望外﹗

再講一個故事給你分享一下﹕
  我父母親是福建人(說閩南話的)﹐我從小在香港出生給長大﹐所以識聽唔識講(閩南話)。
誰不知我太不長進﹐父親怕我學壞。送了我去菲律賓讀中學。是那裡的同胞們另我會講閩南話。
  你話啦﹗學中國語文原來在他鄉也是一個不錯的選擇。(我的真實體驗)
Post by sspring;2221360
望係咁望喇,如果日後多多華人移民來此,也許有希望

哇,你犀利了,我在廈門住了十年閩南話唔識聽亦都唔識講...真是慚愧
你想improve國語仲唔易咩,以後成日出來和我們練習咪得羅。
Post by SunnyChow;2225359
講真﹔這一排我在金山也見到好多新面孔 ( 全部是講國語的 )。
今日又八掛問了一戶人家﹐他們是來自廣西XX (忘記了 :p )
老實講﹐我的國語比以前好左好多﹐估唔到在加拿大improve國語。令我喜出望外﹗

再講一個故事給你分享一下﹕
我父母親是福建人(說閩南話的)﹐我從小在香港出生給長大﹐所以識聽唔識講(閩南話)。
誰不知我太不長進﹐父親怕我學壞。送了我去菲律賓讀中學。是那裡的同胞們另我會講閩南話。
你話啦﹗學中國語文原來在他鄉也是一個不錯的選擇。(我的真實體驗)

喂﹗老友。你啲字跡好以好鬼廣東話喎。你啲國語又掂﹖勁呀﹗
閩南話我從小就聽啦嘛﹐要學講當然會比較易啲啦。
Post by sspring;2229637
哇,你犀利了,我在廈門住了十年閩南話唔識聽亦都唔識講...真是慚愧
你想improve國語仲唔易咩,以後成日出來和我們練習咪得羅。

為何這裡這麼困難找一位好同事﹖
是否這裡福利太過好有關呢﹖

Post by SunnyChow;2245723
為何這裡這麼困難找一位好同事﹖
是否這裡福利太過好有關呢﹖

兄弟你如何有此感概啊,誰又給你了氣受
Post by SunnyChow;2245723
  喂﹗老友。你啲字跡好以好鬼廣東話喎。你啲國語又掂﹖勁呀﹗
閩南話我從小就聽啦嘛﹐要學講當然會比較易啲啦

我國語廣東話掂,你閩南話廣東話掂,國語亦都識得唔少,仲勁過我添 :wink:

我相信﹕大部份的小投資者都明白體會到我的心情。
在此公眾地方裏﹐我也不方便透露詳情。免失禮於眾人面前:p
再者﹐十分感激你對我的一份慰問﹐關懷﹗
謝謝﹗
Post by sspring;2246923
兄弟你如何有此感概啊,誰又給你了氣受

我國語廣東話掂,你閩南話廣東話掂,國語亦都識得唔少,仲勁過我添 :wink: